MORAVSKÝ VRABEC 2014

19.ročník

Výsledky finálového koncertu soutěžní přehlídky MORAVSKÝ VRABEC 2014

Hlavní organizátor: Městský dům kultury Karviná, Garant akce: Helena Cielecká, Termín konání: sobota 14.června 2014, Místo konání: prostranství u Restaurace Oáza, Park B.Němcové, Karviná-Fryštát

Zúčastněné skupiny: Marod (Ostrava) * Kupodivu (Brno) * Rest in test (Havířov) * Wind (Havířov) * Arrest (Bruntál) * BPT (Zlín) * Divozel (SK) * Pridaná hodnota (SK) * Věneband (Litomyšl) * Choroši (Nelahozeves)

Odborná porota:
Lubomír Puki Wágner (SK) – předseda
Pavel Aligátor Nenkovský
Ota Šejk Maňák
Libor Čenda Cenek
Aleš Quack Kubis

Moderátor : Josef Mlok Grim, Zvukař: Stanislav Stanley Večerka

Výsledky:
I.místo: BPT (Zlín)
II.místo: Divozel (SK)
III.místo Kupodivu (Brno)
Cena diváka: skupina BPT
Zvláštní ceny poroty:
1) Nejlepší vokalista finálového koncertu: Karel Dave Tetauer, skupina Rest in test (Havířov)
2) Nejlepší vokalistka finálového koncertu: Ladislava Lilly Maníčková, skupina Divozel (SK)

Karviná 15.6.2014, Josef Mlok Grim

1. místo 2. místo 3. místo

Turzovský vrabčiak – druhé postupové kolo Moravského vrabca

Deviaty ročník Turzovského vrabčiaka sa konal v sobotu 17. mája 2014. Po dvoch ročníkoch konaných na slobode pod modrou oblohou sa musel kvôli nevyspytateľnosti počasia zahniezdiť do kinosály Kultúrneho domu R. Jašíka v Turzovke. Na kvalite interpretačných výkonov sa to neodzrkadlilo, ale mnohí nádejní návštevníci zostali pri papučovej kultúre. O to viac si účinkujúci vážili tých, ktorí prišli a tak sa vytvorila kamarátska, priam domácka atmosféra. Napokon tá na Turzovskom vrabčiakovi vládne vždy. Kto okúsi túto atmosféru, rád príde znova. Možno práve preto sa dobrí vrabčiaci sem radi vracajú. Tento rok sa vrátili títo účinkujúci: Gailard (Liptovský Mikuláš), Divozel (Košice), Rest in Test (Ostrava), Pridaná hodnota a Peter Janku (Chorvátsky Grob), Country Casino (Prešov), Michal Récky (Brezno), Osudy (Žilina) aj s celým fanklubom a Wind (Havířov). Prvý krát atmosféru tejto súťaže okúsili Michal Kvaššay (Žilina), Peter Mates Korčák (Holič), Country kravy (Bánovce nad Bebravou), Horana a syn (Prochot), Plyš (Bratislava). Na porotcovské stoličky opätovne zasadli skúsení vrabčiaci: Ota „Šejk“ Maňák (Bohumín), Jindřich Šrejber a Zdeněk Stárek obaja zástupcovia festivalu Porta z Ústi nad Labem. Porote predsedal Ľubo „Puky“ Wágner Banská Bystrica. Všetkým chýbal pracovne zaneprázdnený šefíček staříček - Josef „Mlok“ Grim. Žánrovo pestrú prehliadku dobrej muziky ukončil hosť Janko Kulich, ktorý rolu moderátora po niekoľkých hodinách vymenil za rolu hudobnú a na pomoc si prizval svoje pracovno-hudobné Kolegium. Svojím spontánnym výkonom odľahčili napätie a čakanie na verdikt poroty, ktorý znel takto:

1. miesto PRIDANÁ HODNOTA (folk)
2. miesto REST IN TEST (acoustik rock)
3. miesto DIVOZEL (folk)
4. miesto WIND (bluegrass)

Cena divákov Turzovského vrabčiaka: PRIDANÁ HODNOTA (folk)

Cena primátora mesta Turzovka: Peter Janků (pesničkár)

Cena sympatie štábu Moravského vrabca: HORANA A SYN (ethno)

Jana „Amazonka“ Matzová
Ľubo „Puky“ Wágner

Pridana hodnota Rest in test Divozel Wind Peter Janků Horana a syn

První postupové kolo

Ve čtvrtek 8. května 2014 se uskutečnilo v Zábřehu oblastní kolo 19. ročníku Moravského vrabce 2014. Z původně přihlášených 10 kapel nakonec přijelo a soutěžilo 9 kapel (BEG BIE COUNTRY Šumperk, KAPELALONT Bohumín, FČÍL a TU Nový Jičín, ARREST Bruntál - Rýmařov, MAROD Ostrava, B.P.T. Zlín, CHOROŠI Nelahozeves, KUPODIVU Brno a VĚNEBAND Litomyšl.

Odborná porota ve složení PhDr. Petr Čechák (předseda poroty a člen bývalé vynikající olomoucké kapely Piano), Aleš Quack Kubis (kapelník skupiny Domino – dříve hrál s BG Novou nebo se skupinou Spirit) a Ota Šejk Maňák (kapelník skupiny Sluníčko Bohumín) určila toto pořadí a postup do karvinského finále:

1) KUPODIVU Brno
2) VĚNEBAND Litomyšl
3) B.P.T. Zlín
4) CHOROŠI Nelahozeves.

Diváckou cenu si po zásluze odvezla kapela MAROD Ostrava.

Nádherně vyřezávanou dřevěnou cenu, kterou po zásluze získala brněnská kapela KUPODIVU, vyrobil muzikant a řezbář v jedné osobě Jirka Krbi Krbeček ze skupiny Alibaba.

Kupodivu Marod Ceny Porotci Makely

O zvuk se výborně postarala parta z agentury DRAGON (Kamil Grygar, Ondra Klemš a Petr Saňák). Vše se konalo za pěkného počasí a v příjemném prostředí zahrady zábřežského Katolického domu. Pořadatel, kterým byl již druhým rokem za sebou Spolek Metoděj Zábřeh s vedoucím zábřežského „kaťáku“ Pepou Klimkem a jeho tým, připravil pro diváky i muzikanty bohaté občerstvení, kde nechyběl např. výborný a tradiční moravský vrabec, gulášek či makrely.

Zpestřením programu Moravského vrabce bylo vystoupení šumperské taneční skupiny „Old country dance“. Tradičním, mediálním partnerem byl i letos Český rozhlas Olomouc, který celou soutěž nahrával a toto bude dále používat ve svých hudebních pořadech.

Pavel Aligátor Nenkovský – garant zábřežského kola


server je sponzorován firmou XT Servis